Wędzenie szynki i boczku/ solanka/ peklowanie
Składniki solanka:
10 litrów zimnej wody
800g- 1 kg soli peklowej
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
ziarenka pieprzu czarnego
Wykonanie:
Sól mieszamy w wodzie do rozpuszczenia, dodajemy pieprz, rozgnieciony czosnek i listki laurowe.
Mięso:
szynka wieprzowa
Boczek wieprzowy
Stosujemy 0, 40 l solanki na 1kg mięsa.
Mięso (schłodzone) zalewamy solanką (w naczyniu odpornym na sól- nie może być metalowe), peklujemy 7 dni- trzymając w chłodnym miejscu i codziennie przekładając mięso z góry na dół i odwrotnie.
Wędzenie:
Wędzimy ok. 4 h, (u mnie przy dużych częściach 5h). Gdy nasze wędzonki zyskają odpowiedni kolor, myjemy i parzymy ok. 10 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz