Pieczeń indycza z ogórkiem i papryką


Składniki:
1, 5 kg piersi z indyka
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 czerwone papryki
2 duże ogórki kiszone
2 jajka
sól, pieprz
bułka namoczona w mleku
łyżka przyprawy do mięsa mielonego


Wykonanie:
Mięso z indyka rozkroić na płaski prostokąt, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 2h. Bułkę odcisnąć, papryki pokroić w kostkę. Mięso mielone połączyć z jajkami, bułką, papryką, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mielonego.
Na płacie z indyka równo rozłożyć mięso mielone i na brzegu ogórki. Zwinąć w rulon i obsmażyć na gorącym oleju, następnie przełożyć do formy i piec ok. 1h w 180 st., podlewając wytwarzającym się sosem.

* Podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi.

3 komentarze:

  1. Super! :) Uwielbiam pieczenie z ogórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki a że teraz jest sezon ogórkowy na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna musi być ta pieczeń.

    OdpowiedzUsuń