Sernik japoński na zimno


Składniki:

      ciasto:
150g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g cukru
2 łyżki kakao
150g roztopionego masła
3 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej wody

      masa:
1 kg twarogu mielonego, sernikowego
500g śmietanki 30%
170g cukru pudru
6 łyżek żelatyny

      Frużelina wiśniowa
800g wiśni
sok z 1 cytryny
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru


Kawę rozpuścić w 100 ml wody.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, masło, jajka i rozpuszczoną kawę zmiksować, wlać do formy (duża prostokątna) i piec ok. 40 min w 180 st. C

Wiśnie podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 10 min., dodać cukier, sok z cytryny. Odlać pół szklanki płynu, ostudzić i wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do wiśni i mieszać chwilę gotując.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i śmietanę. Na upieczony, wystudzony spód wlać masę i frużelinę, schłodzić.
                            Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz