Ciasto zemsta teściowej bez pieczenia


Składniki:

duża forma prostokątna

4 paczki herbatników (40 szt.)
1 paczka biszkoptów

Galaretka:
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe
250 ml soku wiśniowego
400 ml wody

Pianka:
500 ml śmietanki 36%
łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
posypka owocowa lub starta czekolada

Gotujemy 500 ml wody, do gorącej wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy sok z wiśni i wiśnie, odstawiamy, by galaretka lekko stężała.

Na spód formy układamy herbatniki, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami, na galaretkę układamy biszkopty i wkładamy do lodówki na czas robienia pianki.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości cieplej wody, śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, powoli wlewamy żelatynę i jeszcze chwilkę miksujemy. Do pianki wsypujemy posypkę i mieszamy, całość wykładamy na galaretkę i przykrywamy herbatnikami.

Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

* Wiśnie możemy zastąpić innymi owocami.
* Zamiast herbatników możemy użyć spodów biszkoptowych lub innych ulubionych ciastek.

4 komentarze:

  1. Świetne zrobię napewno, a te bratki jak motylki wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ktoś tu chyba bardzo lubi wiśnie �� pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie i te kolory.

    OdpowiedzUsuń