Ciasto zemsta teściowej bez pieczenia
Składniki:
duża forma prostokątna
4 paczki herbatników (40 szt.)
1 paczka biszkoptów
Galaretka:
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe
250 ml soku wiśniowego
400 ml wody
Pianka:
500 ml śmietanki 36%
łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
posypka owocowa lub starta czekolada
Gotujemy 500 ml wody, do gorącej wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy sok z wiśni i wiśnie, odstawiamy, by galaretka lekko stężała.
Na spód formy układamy herbatniki, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami, na galaretkę układamy biszkopty i wkładamy do lodówki na czas robienia pianki.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości cieplej wody, śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, powoli wlewamy żelatynę i jeszcze chwilkę miksujemy. Do pianki wsypujemy posypkę i mieszamy, całość wykładamy na galaretkę i przykrywamy herbatnikami.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
* Wiśnie możemy zastąpić innymi owocami.
* Zamiast herbatników możemy użyć spodów biszkoptowych lub innych ulubionych ciastek.
Etykiety:
Ciasta i desery,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne zrobię napewno, a te bratki jak motylki wyglądają
OdpowiedzUsuńOj ktoś tu chyba bardzo lubi wiśnie �� pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć :) racja
UsuńAle pięknie i te kolory.
OdpowiedzUsuń