Lody Tiramisu




Składniki:
4 jajka
8 łyżek cukru
250 g serka mascarpone
aromat waniliowy

poncz:
kawa rozpuszczalna
2 łyżeczki cukru
szklanka wody
aromat amaretto lub rumowy

dodatkowo:
kakao lub starta czekolada
podłużne biszkopty

Wykonanie:

Przygotowujemy poncz: 2 łyżki kawy zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i kilka kropel aromatu. Odstawiamy.

Jajka oddzielamy, żółtka ucieramy na gładką, puszystą masę z cukrem, pod koniec dodajemy mascarpone i dalej ucieramy. Gdy masa jest już gładka dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy.

Pusty pojemnik po lodach (1 litr) lub foremkę wykładamy folią spożywczą, masę z jajek i mascarpone dzielimy na 3 części. Pierwszą część masy wlewamy do pojemnika, na masę kładziemy maczane w ponczu biszkopty (lekko od siebie oddalone) i pokrywamy 2 częścią masy, następnie znowu układamy nasączone biszkopty i wylewamy resztę masy. Całość przykrywamy folia spożywczą i wkładamy najlepiej na noc do zmrożenia.
Gdy lody maja odpowiednią konsystencję wykładamy je z pojemnika i posypujemy wierzch kakao lub startą czekoladą.

* Zamiast kawy możemy użyć soku np. malinowego lub cappuccino.
* Lody można przygotować bez dodatku amaretto.
* Biszkopty maczamy dość szybko, by za bardzo nie nasiąknęły.

2 komentarze:

  1. Pyszne wyszły i zjedliśmy w oka mgnieniu. Mogę tylko polecać.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda wychodzą przepyszne, robione już kilka razy i zawsze szybko znikają.

    OdpowiedzUsuń