Ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą


Składniki:

1 kg ziemniaków
0,5 kg białej kiełbasy surowej
pęczek natki pietruszki
papryka czerwona
250 ml śmietany 18%
1 opakowanie żurku
ser żółty
sól, pieprz
majeranek

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, osolić. Kiełbasę wyjąć z osłonek, wymieszać z pieprzem i majerankiem. Paprykę pokroić w kostkę, posiekać pietruszkę.
Na małą foremkę do pieczenia kłaść kolejno: warstwę ziemniaków, kiełbasę, paprykę, nać pietruszki, znowu ziemniaki i całość zalać śmietaną wymieszaną z żurkiem. Na koniec posypać startym serem. Piec w temp 200 st. pod przykryciem do miękkości, na ok. 15 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, by ser się przypiekł.

* Podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz