Gulasz na dziko z sarniny
Składniki:
pół kg mięsa z sarniny np. łopatki
2 cebule
2 marchewki
2 plastry selera
2 grzyby suszone
5 ziaren jałowca
4 ziarenka kolendry
gałązka rozmarynu
kilka ziaren pieprzu prawdziwego
500 ml wody
liść laurowy
po 2 ziarenka ziela angielskiego i goździków
garść suszonej żurawiny
ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz czarny, papryka ostra
mąka do obtoczenia
olej
Wykonanie:
Cebulę i marchewkę kroimy w plasterki, selera w słupki. Sarninę kroimy w grubą kostkę, oprószamy papryką i mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy rozmaryn, cebulę i pozostałe warzywa, całość chwilkę podsmażamy i dodajemy wodę (tyle, by przykryła mięso), dodajemy jałowiec, kolendrę, listek laurowy, pieprz, goździki, grzyby. Dusimy na bardzo wolnym ogniu. W połowie duszenia dodajemy żurawinę i czosnek. Na koniec zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
* Gulasz dusimy na wolnym ogniu dość długo (u mnie ok. 2h), by mięso było miękkie.
Etykiety:
Na diecie,
Na obiad,
Wielkanoc,
Wigilia i Boże Narodzenie,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam znajomego myśliwego, muszę teraz od niego załatwić mieso i do dzieła... wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńA właśnie szukalem takiego przepisu... wygląda super smacznie
OdpowiedzUsuń