Knedliki z kiełbasą


Składniki:
1/2 kg ziemniaków
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek kaszy manny
8 łyżek mąki ziemniaczanej
4 pętka kiełbasy np. śląskiej
sól
jajko

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Do zimnych ziemniaków dodać szczyptę soli, jajko, mąki i kaszę mannę, ugnieść ciasto.
Przygotowane ciasto podzielić na 4 części i w każdą część zawinąć pętko kiełbasy.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 15 min. Ugotowane wyjąć i pokroić w plastry.

*Podawać z okrasą, kiszona kapustą, bigosem itp.
*Gotowe knedliki można przesmażyć na patelni na oleju, maśle lub smalcu.

1 komentarz: