Ciasto pleśniak
Składniki:
ciasto kruche:
400 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
70 g cukru pudru
5 żółtek
Pianka z białek:
5 białek
170 g cukru pudru
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać 3 łyżki kakao, zagnieść. Oba kawałki schłodzić w lodówce.
Standardową blaszkę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto jasne, uformować płat i równomiernie rozłożyć na formę do pieczenia.
Na ciasto wysmarować dżem.
Z lodówki wyjąć ciemne ciasto, podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać równo na dżem.
Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier puder i ubijać do momentu, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
Pianę przełożyć na ciasto ciemne i przykryć startymi na tarce wiórkami z pozostałego ciasta.
Piec w temp. 170 st. C przez ok 1h.
Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.
Etykiety:
Ciasta i desery,
Wielkanoc,
Wigilia i Boże Narodzenie,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecam, dzięki Tobie przetrwałam wizytę wrednej teściowej, która wszystko krytykuje, a to ciasto pochwaliła- pierwszy raz w życiu chyba. Dzięki
OdpowiedzUsuńO! Bardzo mnie to cieszy, nie wredna teściowa, tylko fakt, że ciasto smakowało :P
UsuńPyszne polecam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne wychodzi
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Rekomenduję!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZA bardzo pyszne , polecam!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń