Kotlet de Volaille z pietruszką i pieczarkami
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
sól, pieprz
pół kostki zimnego masła
natka pietruszki
5 małych pieczarek
2 jajka
mąka i bułka tarta
olej
Wykonanie:
Filety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Na każdy rozbity filet (wzdłuż, pośrodku, zostawiając odstęp przy końcu) kładziemy słupek masła, natkę pietruszki i pokrojone w plasterki pieczarki, ściśle zawijamy.
Przygotowane kotlety maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w mące, ściśle formując roladkę, następnie ponownie maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety zawijamy, ściśle w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1h do lodówki.
Po czasie w lodówce wyjmujemy z foli i smażymy w głębokim oleju 10 min. (olej musi być dobrze rozgrzany, ale ogień mały).
Etykiety:
Na diecie,
Na obiad,
Wielkanoc,
Wigilia i Boże Narodzenie,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny, taki idealny, równiótki, dobry pomysł z tą folią
OdpowiedzUsuńniezły patent z folią-wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zjedzone, wyszły rewelka i pięknie się prezentowały na stole, koleżanki patrzyły z zazdrością i pytały o przepis. Polecam
OdpowiedzUsuńPyszne i takie równe jak spod linijki wychodzą super
OdpowiedzUsuń