Placek ze śliwkami


Składniki:
4 jajka
125 g mąki pszennej
120 g mąki tortowej
240 g cukru
1 cukier waniliowy
250 g miękkiego masła
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek węgierek

Wykonanie:

Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy, ciągle ubijając cukier i cukier waniliowy, gdy cukier się połączy z pianą dodajemy, po jednym żółtku, miękkie masło i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (standardowa prostokątna blacha 24x34 cm), a wierzch układamy przekrojone na pół śliwki (bez pestek), skórką do dołu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 1h (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

* Można użyć tylko mąki pszennej.
* Wierzch ciasta powinien być złoto- brązowy
* Zamiast śliwek można użyć innych owoców np. jabłek
* Ciasto zamiast cukrem pudrem, można polać czekoladą lub lukrem

2 komentarze: