Baba piernik


Składniki:
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżki powideł
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka przyprawy do piernika
2/5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajko wbić do miseczki, dodać cukier i cukier waniliowy i utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie dodać powidła, roztopioną margarynę, przyprawę do piernika, kakao, mleko i mąkę z sodą, wymieszać na gładką masę.
Masę przelać do foremek keksowych (u mnie 2 małe) i piec w 170 st. przez ok. 45 min. lub do  tzw. suchego patyczka.

* Babkę piernikową można przełożyć kremem lub powidłami.

2 komentarze:

  1. Oooo piernik uwielbiam, napewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Już niedługo rozpocznie się sezon piernikowy, więc baba jak najbardziej trafiona :D

    OdpowiedzUsuń