Karkówka w sosie majonezowo- keczupowym z serem


Składniki:
1 kg karkówki
2 duże cebule
7 łyżek ostrego keczupu
5 łyżek majonezu
150 g startego żółtego sera
sól, pieprz
papryka chili
oregano

Wykonanie:
Karkówkę kroimy na cienkie plastry przyprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano, odstawiamy na 1h.
Po upływie godziny karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym, na karkówkę posypujemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i polewamy sosem z wcześniej wymieszanych ze sobą: majonezu i keczupu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy do miękkości (ok.1-1,5 h) pod przykryciem. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy, każdy kawałek mięsa posypujemy serem i zapiekamy.
SMACZNEGO!

* Pod koniec pieczenia razem z serem można dodać pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego.
* Podajemy z ulubioną surówką, gotowanymi ziemniakami, chlebem lub frytkami.

2 komentarze:

  1. Pyszna jest. Zrobiłam już na Święta i zamrozilam, mam nadzieję że tak można. Pyszna, soczysta idealna poprostu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można zamrozić, cieszę się, że smakowała

      Usuń