Szarlotka na biszkopcie


Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z jabłek:
1 1/2 kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
3 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, ciągle miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę (duża standardowa) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na foremkę wylać ciasto, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30 min.
Wyjąć, wystudzić i przekroić na pół.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, gotować przez 30 min z dodatkiem cukru waniliowego, galaretki i kaszy manny. Masę wyłożyć na połówkę biszkoptu, przykryć drugą, wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz