Najlepszy tradycyjny bigos


Składniki:
3 kg kapusty kiszonej
2 przednie golonki wieprzowe
300 g boczku wędzonego
300 g kiełbasy
4 ziarenka ziela angielskiego
7 ziarenek jałowca
3 liście laurowe
10 sztuk śliwki wędzonej lub suszonej
700 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
pieprz
sól

Wykonanie:
Kapustę przelać wodą, osuszyć, wrzucić do garnka o grubym dnie razem z golonką, dodać przyprawy. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w półksiężyce, obsmażyć na patelni, wrzucić do garnka. Całość zalać wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym i cukrem. Dusić, aż golonka zmięknie, wtedy ją wyjąć, pokroić na kawałki i wrzucić z powrotem do kapusty. Dusić jeszcze chwilę, by wszystko się połączyło i zmiękło.

* Im dłużej dusimy bigos tym lepszego nabiera smaku.

1 komentarz:

  1. Adoptuj mnie... tak pysznie gotujesz, będę nawet sprzątać, bigos to kolejny przepis który wykorzystam, pysznie wygląda, aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń