Ciasto pleśniak


Składniki:

ciasto kruche:
400 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
70 g cukru pudru
5 żółtek

Pianka z białek:
5 białek
170 g cukru pudru

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
3 łyżki kakao

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać 3 łyżki kakao, zagnieść. Oba kawałki schłodzić w lodówce.

Standardową blaszkę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto jasne, uformować płat i równomiernie rozłożyć na formę do pieczenia.
Na ciasto wysmarować dżem.

Z lodówki wyjąć ciemne ciasto, podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać równo na dżem.

Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier puder i ubijać do momentu, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
Pianę przełożyć na ciasto ciemne i przykryć startymi na tarce wiórkami z pozostałego ciasta.
Piec w temp. 170 st. C przez ok 1h.

Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.

6 komentarzy:

  1. Polecam, dzięki Tobie przetrwałam wizytę wrednej teściowej, która wszystko krytykuje, a to ciasto pochwaliła- pierwszy raz w życiu chyba. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Bardzo mnie to cieszy, nie wredna teściowa, tylko fakt, że ciasto smakowało :P

      Usuń
  2. Pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne. Rekomenduję!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ZA bardzo pyszne , polecam!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń