Ciasto Rafaello na solonych krakersach





Składniki:
3 paczki krakersów solonych
300g wiórków kokosowych
100g płatków migdałów
1, 5 kostki margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru do posypki
1 litr mleka
6 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła


Wykonanie:
250 ml mleka zagotować, pozostałe 750 ml wymieszać ze szklanką cukru, 1 opakowaniem cukru waniliowego i obiema mąkami, wlać do gotującego się mleka, mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce wcześniej przygotowanego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać 200g wiórków kokosowych i płatki migdałów, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużą blaszkę wyłożyć warstwę krakersów, na ciastkach rozsmarować 1/4 masy, ułożyć krakersy i kolejne 1/4 masy i tak ułożyć 4 warstwy kończąc na warstwie kremu.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z cukrem waniliowym i dwoma łyżkami cukru, dodać 100 g wiórków kokosowych i smażyć, aż kokos się zezłoci. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Gotowe ciasto schłodzić co najmniej 3h.

* Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu.

3 komentarze:

  1. pachnie świętami u Ciebie na blogu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby można przenieść zapach z kuchni na bloga to by dopiero było ;) również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Szukałam właśnie takiego przepisu. Jutro zrobię.

    OdpowiedzUsuń