Kotlet de Volaille z pietruszką i pieczarkami


Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
sól, pieprz
pół kostki zimnego masła
natka pietruszki
5 małych pieczarek
2 jajka
mąka i bułka tarta
olej

Wykonanie:
Filety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Na każdy rozbity filet (wzdłuż, pośrodku, zostawiając odstęp przy końcu) kładziemy słupek masła, natkę pietruszki i pokrojone w plasterki pieczarki, ściśle zawijamy.
Przygotowane kotlety maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w mące, ściśle formując roladkę, następnie ponownie maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety zawijamy, ściśle w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1h do lodówki.
Po czasie w lodówce wyjmujemy z foli i smażymy w głębokim oleju 10 min. (olej musi być dobrze rozgrzany, ale ogień mały).

4 komentarze:

  1. Joasia Dombka22 marca 2016 15:01

    Piękny, taki idealny, równiótki, dobry pomysł z tą folią

    OdpowiedzUsuń
  2. niezły patent z folią-wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zjedzone, wyszły rewelka i pięknie się prezentowały na stole, koleżanki patrzyły z zazdrością i pytały o przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i takie równe jak spod linijki wychodzą super

    OdpowiedzUsuń