Filety kurczaka marynowane w coli


Składniki:
podwójny filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
200 ml coli
liść laurowy
pieprz czarny
sól
chili
2 łyżki miodu
gałązka rozmarynu

Wykonanie:
Kurczaka kroimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Czosnek siekamy, do miseczki wlewamy colę wymieszaną z miodem, wrzucamy liść laurowy, posiekany czosnek i rozmaryn. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2h. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i pieczemy bez przykrycia do miękkości ok. 45 min. Przed podaniem filety wyjmujemy i przesmażamy na patelni.

3 komentarze:

  1. Kuchnia na miarę11 marca 2016 19:11

    Zrobione i mogę polecać dalej. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę smaczny i nie pomyslalabym że cola straci kolor

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że na slodzonym mogę znaleźć coś dla siebie mimo że jestem na diecie �� kurczak wychodzi naprawdę pysznie i mogę go jeść do woli bo mało kaloryczny.

    OdpowiedzUsuń