Pianka kokosowa




Składniki:

Pianka:
2 śnieżki
1 szklanka mleka
2 galaretki kokosowe lub cytrynowe
500 ml wody
200 g serka homogenizowanego kokosowego lub śmietankowego

Posypka kokosowa:
6 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
herbatniki lub biszkopty
dżem morelowy

Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy, by lekko stężały.
Na tortownicę (20 cm) wykładamy herbatniki.
Śnieżki miksujemy w szklance zimnego mleka, dodajemy tężejącą galaretkę, serek homogenizowany, lekko miksujemy i wylewamy na herbatniki, wstawiamy do stężenia do lodówki. Kiedy masa stężeje wierzch smarujemy dżemem.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki, mieszając rumienimy na złoto, studzimy i wysypujemy na wierzch lekko uklepując. Wstawiamy do lodówki.

* Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę.
* Wierzch zamiast posypką z wiórków możemy udekorować galaretką.

1 komentarz:

  1. Pyszny posmak kokosów. Ja dodałam jeszcze zezam i orzechy.

    OdpowiedzUsuń