Zupa Solianka
Składniki:
2 litry wywaru z mięsa i warzyw (u mnie mięso wieprzowe i drobiowe- karkówka i udka z kurczaka)
1 cebula duża
1 ząbek czosnku
100 g kiełbasy
100 g boczku wędzonego
2 marchewki
6 ziemniaków
łyżka koncentratu pomidorowego
3 duże ogórki kiszone
pół szklanki zalewy z kiszonych ogórków
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Ugotowane na wywarze mięso kroimy na duże kawałki i razem z pokrojoną w półplasterki marchewką i pokrojonymi ziemniakami wrzucamy do wywaru, gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki- smażymy na patelni do zrumienienia, pod koniec dodajemy cebulę w krążkach i posiekany czosnek, smażąc dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i całość przekładamy do zupy.
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, chwilę przesmażamy na patelni i wrzucamy do zupy gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, następnie dolewamy zalewę z kiszonych ogórków- do smaku (zupa ma być lekko kwaśna).
Całość chwilę gotujemy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zrobiłem na przyjazd teściowej- bez przepisu na tą zupkę nie chciała dojechać, polecam wszystkim bo super smaki.
OdpowiedzUsuń