Składniki:
(duża, standardowa tortownica)
350 g markizów kakaowych lub ciasteczek oreo
2 śnieżki
400 ml śmietany 30% lub 18%
3 łyżki żelatyny
150 g roztopionego masła
2 szklanki porzeczek czarnych
2 galaretki porzeczkowe
szklanka soku z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Markizy dzielimy, do jednej miski oddzielamy krem ze środka ciastek, do drugiej ciastka. Ciastka mielimy, dodajemy roztopione masło, całość mieszamy i wykładamy spód tortownicy, dokładnie uklepując. Wkładamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy ze śnieżkami, dodajemy krem z ciasteczek i roztopioną żelatynę, mieszamy i przelewamy na spód ciasta, ponownie wkładamy do lodówki by stężało.
Czarne porzeczki, sok i galaretki gotujemy, by galaretki się rozpuściły, odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do lodówki do czasu, aż wierzch ciasta stężeje.
* Jeśli porzeczki będą zbyt kwaśne można dodać trochę cukru.
Ale.... musi być pyszne
OdpowiedzUsuń