Filet drobiowy w sosie śliwkowym z natką pietruszki


Składniki:
podwójny filet z kurczaka
15 szt. suszonych śliwek
200 ml bulionu mięsno- warzywnego lub czerwone wino
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
5 gałązek natki pietruszki

Wykonanie:
Śliwki namaczamy w gorącym bulionie.
Filet dzielimy na 4 równe części, obsypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki, a następnie smażymy na wysmarowanej olejem patelni na złoto.
Na obsmażone filety wlewamy bulion ze śliwkami i dusimy ok. 5 min, aż woda nieco odparuje.
Filet wyjmujemy, do śliwek i bulionu dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, całość blendujemy.
Do sosu dodajemy usmażony filet, i wszystko chwilkę gotujemy.

* Podajemy z ziemniakami, pieczywem lub ryżem.

2 komentarze:

  1. A ja zawsze dodawałam mąki, żeby sos był gęsty, podsunęłaś mi pomysł i teraz sosy będą bez mąki. Ciekawe czy sprawdzi sie w przypadku innych smaków.

    OdpowiedzUsuń