Pasztet z królika


Składniki:
1 tuszka królicza
200 g słoniny
300 g drobiowej wątróbki
3 jajka
bułka tarta
masło
sól, pieprz
po kilka sztuk ziela angielskiego i liści laurowych
kilka listków rozmarynu
włoszczyzna
2 cebule


Wykonanie:
Królika zalać wodą i gotować do miękkości z przyprawami, włoszczyzną i cebulą.
Wątróbkę sparzyć gorącą wodą, chwilę zostawić w wodzie, by się ścięła.
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami, słoniną i wątróbką zmielić w maszynce na drobnych oczkach, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać jajka i bułkę tartą, wlać odrobinę przecedzonego wywaru i wymieszać. Foremki (keksówki) natłuścić masłem i posypać bułką tartą, przełożyć masę i piec w piekarniku ok 1h w 180 st.
Po wyjęciu wystudzić.

* Podawać z chrzanem lub żurawiną.
* Idealne do chleba.
* Pasztet można upiec również w foremkach do babeczek, czas pieczenia wtedy skracamy.

2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje. A podkładki mam takie same ��

    OdpowiedzUsuń