Borowianki/ Jagodzianki/ Słodkie bułeczki


Składniki:

na 12 dużych bułeczek

ciasto:
50 g drożdży świeżych
250 ml ciepłego mleka
150 g cukru
500 g mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
150 g masła
szczypta soli

kruszonka:
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka cukru
20 g zimnego masła

dodatkowo:
żółtko
250 g jagód lub borówek
2 łyżki mleka
łyżka oleju

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać dwie łyżki ciepłego mleka, troszkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować i by rozczyn podwoił objętość. Resztę składników na ciasto, oprócz masła, połączyć w misce, dodać podwojony rozczyn i zagnieść ciasto, następnie dodać roztopione i wystudzone masło, ponownie zagnieść i odstawić do podwojenia objętości.

Przygotować kruszonkę:
Wszystkie składniki połączyć, tworząc drobne okruszki.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 części, z każdej części uformować placek grubości ok 1 cm, na środek każdego kawałka nakładać po łyżce owoców i lekko docisnąć, unosząc jednocześnie brzegi ciasta. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Mleko, żółtko i olej połączyć, posmarować bułeczki i posypać kruszonką.
Piec do zrumienienia, w 160 st. ok. 20 min.

* Wystudzone bułki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z cytryny i cukru pudru.


2 komentarze:

  1. Super jagodzianki, z chęcią bym zjadła takie domowe. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem zrobię podwójną porcję bo znikają szybciutko, polecam przepis

    OdpowiedzUsuń