Pikantne kąski z kurczaka


Składniki:

farsz:
4 podudzia z kurczaka
pęczek natki pietruszki
4 serki topione
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 papryka czerwona
papryka ostra
papryka słodka
sól
pieprz
2 kostki rosołowe

ciasto:
ok. 500 g mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki oleju
3 szklanki bulionu z ugotowanego kurczaka

dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Farsz:
Podudzia z kurczaka gotujemy do miękkości z solą i pieprzem oraz kostkami rosołowymi, wyjmujemy z bulionu, kroimy na kawałki i przekładamy do miski.
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni, aż całość się zeszkli, przekładamy do kurczaka, dodajemy przyprawy, serki topione i posiekaną nać pietruszki, mieszamy.

Ciasto:
Do 3 szklanek bulionu (przestudzonego, ale nie zimnego i przecedzonego) dodajemy żółtka i mąkę, zagniatamy ciasto i na koniec dodajemy olej, ponownie zagniatamy (ciasto musi być elastyczne). Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy np. szklanką kółka, na środek każdego kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy formując koło. Każdy kotlecik maczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na średnim ogniu, w dobrze rozgrzanym oleju na złoto- brązowy kolor.

* Podajemy z lekką sałatką lub keczupem albo innym ulubionym sosem.

4 komentarze:

  1. Pracochlonne, ale pewnie smak to rekompensuje

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast kostek rosołowych można po prostu ugotować rosół na tych podudziach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, w przepisie są kostki, bo szybciej zrobione :P

      Usuń