Ciasto Shrek

Ciasto jak każde inne, ale jest w nim to coś, przyciąga smakiem i nietuzinkowym wyglądem...
Ciasto Shrek


Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy na formę 24x40 cm i pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch się zarumieni. 

Syrop do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki wody
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki łączymy, mieszamy i nasączamy biszkopt.

Masa zielona:
900 ml soku zielonego Kubuś
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1, 5 paczki delicji
Z soku ugotować budyń, przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać, na masę ułożyć delicję czekoladą do góry.

Pianka:
400 ml śmietanki 36%
1 śmietanfix
1 galaretka rozpuszczona 1 szklance wody (ok. 200 ml)
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanfix i rozpuszczoną w szklance wody, tężejącą galaretkę.
Ciasto kładziemy do lodówki na ok. 30 minut.
Wierzch:
2 galaretki zielone
Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, czekamy aż zacznie tężeć i wylewamy na wierzch ciasta. 


Warstwy: 
Ciasto-- syrop-- budyń-- delicje-- pianka-- galaretka

Ciasto można zrobić w innej wersji kolorystycznej, zamieniamy wtedy tylko galaretki i sok na odpowiednie np. sok malinowy Kubuś i galaretki malinowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz