Zimne nogi, czyli galareta wieprzowa

galareta wieprzowa



Składniki:
- 4 nóżki wieprzowe
- skórki wieprzowe ok. 200 g
- vegeta
- por, pół małego selera, marchewka, natka pietruszki
- listek laurowy+3 ziarnka ziela angielskiego+5 ziaren pieprzu
- 3 ząbki czosnku i majeranek
- pieprz czarny mielony lub pieprz ziołowy

Mięso namoczyć, umyć, zalać wodą około 2 litry i zagotować. Zebrać powstałą pianę, dodać włoszczyznę i przyprawy (bez natki, czosnku i majeranku).
Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu, jak rosół, aż mięso się całkowicie rozpadnie. Przestudzić, zebrać cały tłuszcz z wierzchu i przecedzić przez sitko.
Skórki zmielić, dodać do wywaru.
Mięso obrać, drobniutko pokroić i również wrzucić do wywaru, razem z pokrojoną w półplasterki marchewką.
Doprawić pieprzem, majerankiem i pogotować około 10 min bez przykrycia. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę.
Nalewać w miseczki i chłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Najlepiej smakuje z octem lub polane sokiem z cytryny. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz