Powiew Ameryki- pączki donaty



Składniki:
1 opakowanie drożdże instant lub 50g świeżych
800 gr mąka pszenna i mąka do podsypania
350 ml mleka
30 g masła
150 g cukru
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
Lukier:
sok z pół cytryny
cukier puder
olej do smażenia

Do naczynia przesiać mąkę dodać drożdże, sól, cukier, roztopione letnie masło, mleko i roztrzepane jajka.
Całość mieszamy i zagniatamy tak długo aż powstanie jednolite i nie lepiące się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podrośnie posypać stolnicę mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką wyciąć kółka a kieliszkiem wyciąć w środku małe kółka. Układamy na stolnicy podsypanej mąką ,aż Donaty podrosną. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Ciepłe Donaty lukrujemy i posypujemy kolorowym kokosem,skórką pomarańczową,czekoladowymi pałeczkami,kolorowymi groszkami itp
Lukier: do soku ucierając dodajemy tyle cukru, aż uzyskamy lejący lukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz