Pączki z nadzieniem truskawkowym

Pączki- smak, któremu nikt się nie oprze...


Składniki:
3, 5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
1 jajko
60 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
1, 5 szklanki letniego mleka
szczypta soli
2 łyżki octu lub spirytusu
powidła truskawkowe


Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać, odstawić, aż podwoi objętość.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru. Masło roztopić.
Do mąki dodać rozczyn, jajka i resztę letniego mleka. Na koniec spirytus lub ocet i masło.
Wyrobić lekkie ciasto (by było miękkie, ale też lekko odrywało się od dłoni, w razie potrzeby dodać troszkę mąki ), odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Potem lekko zagnieść, rozwałkować na ok. 2, 5 cm i wycinać krążki szklanką (tutaj można dodać na każdy krążek po 1/2 łyżeczki powideł lub po usmażeniu powidła wcisnąć szprycą). Formować kulki, odłożyć do wyrośnięcia, a potem już tylko smażenie... Smażymy na bardzo gorącym oleju (trzeba go dobrze rozgrzać), ale na bardzo małym ogniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz