Ciasto Murzynek z kokosową śnieżką


Przepis podstawowy na ciasto:
Składniki:
na formę 25x25
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
250g margaryny
cukier waniliowy
pół szklanki wody gazowanej
4 łyżki kakao
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat

Wykonanie:
W rondelku zagotowujemy margarynę z wodą, cukrem i kakao, by wszystkie składniki się rozpuściły (odlewamy pół szklanki i odstawiamy). Płynną masę studzimy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oddzielone od białek żółtka i aromat, mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do reszty składników razem z cukrem waniliowym i lekko mieszamy do połączenia się składników.
Pieczemy w 170 st. około 1h
Na lekko wystudzone ciasto polewamy pozostawioną wcześniej polewę (pół szklanki).

Śnieżka kokosowa:
Opakowanie śnieżki + mleko
100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Przygotowujemy śnieżkę wg przepisu na opakowaniu i dodajemy wiórki kokosowe, całość mieszamy i nakładamy na ciasto. Całość polewamy pozostałą polewą.

Smacznego
* Z podanego przepisu na ciasto możemy wykonać również kokosanki i bajaderki.

1 komentarz: