Kapuśniak




Składniki:


2 litry wody
pół kg żeberek wieprzowych
2 marchewki
2 pietruszki
1/3 korzenia selera
1 cebula
1/3 pora
1,5 – 2 szklanki kapusty kiszonej
pół szklanki soku z kapusty kiszonej
3 ziemniaki
pół papryki czerwonej
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka gałązek świeżej pietruszki
czubata łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki i 2 łyżki masła
szczypta mielonej kozieradki
pół łyżeczki ostrej papryki
pętko kiełbasy
4 plastry grube boczku wędzonego
łyżka cukru

Wykonanie:
Żeberka i warzywa (oprócz kapusty) zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, wrzucamy do bulionu.
Kapustę szatkujemy, podpiekamy z łyżką cukru na patelni, warzywa (gdy są już miękkie) wyjmujemy kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do wywaru razem z podpieczoną kapustą kiszoną, gotujemy, dodajemy soku z kiszonej kapusty (w zależności jaką lubimy kwaśność).
Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło i smażymy z mąką przez chwilę, dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę.

* Do zupy można dodać suszone grzyby lub pieczarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz