Paszteciki do barszczu


Składniki:

Farsz:
70 dag pieczarek
40 dag kiszonej kapusty
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
olej
sól i pieprz

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
3 dag drożdży
pół szklanki kwaśnej śmietany
pół kostki margaryny
sól


Wykonanie:

Farsz:
Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na patelni z dodatkiem oleju na patelni razem z posiekaną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę kroimy, gotujemy. Gdy będzie miękka odcedzamy i dodajemy do pieczarek z cebulą, całość chwilę smażymy, by pozostała woda odparowała.
Cały farsz mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do farszu jajko, bułkę tartą i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 10 cm.
Na pasek nałożyć farsz, zlepić brzegi i zawinąć w długi rękaw, Pokroić na małe paszteciki i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wierzch każdego pasztecika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku na złoty kolor w 180 st.
Podawać do Barszczu.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz