Karp w galarecie


Składniki:
1 kg sprawionego karpia
pęczek włoszczyzny
2 cebule
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 białka
2 łyżki octu
2 łyżeczki żelatyny
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
cukier

Wykonanie:
Ugotować wywar warzywny na włoszczyźnie i cebuli, ze szczyptą soli i cukru, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
Karpia pokroić na dzwonki, delikatnie włożyć do wywaru i gotować na wolnym ogniu 20 minut.
Następnie delikatnie, za pomocą cedzaka wyjąć karpia.
Marchewkę z wywaru pokroić w plasterki (do dekoracji).
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, wlać do wywaru.
Białka roztrzepać, dodać do wywaru razem z octem, podgrzewając, cały czas mieszać, aż wywar nabierze klarowności. Wywar przecedzić, wlać trochę na półmisek, odstawić w chłodne miejsce, by zgęstniał. Następnie na półmisek ułożyć dzwonki karpia, udekorować marchewką, natką pietruszki i koperkiem, zalać pozostałym wywarem.

* Podawać zakropione octem lub cytryną.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz