Pierogi ruskie/ ciasto na pierogi


Składniki:

Farsz:
800 g ziemniaków ugotowanych
200 g białego sera
1 cebula
3 łyżki margaryny
sól i pieprz czarny mielony

Ciasto:
ok. 500 g mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
łyżeczka soli
łyżka margaryny

Wykonanie:

Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na margarynie, do złotego koloru.
Ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Do masy dodajemy cebulę, sól i pieprz, mieszamy (nadzienie ma być lekko pikantne).

Ciasto:
Do miski wsypać połowę mąki, dodać sól i szklankę wody, wymieszać, dodać pozostałą mąkę, margarynę i wyrobić ciasto.
Ciasto zawinąć w ściereczkę i odstawić na ok. 15 min.
Ciasto cieniutko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka (np. szklanką), na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki, uważając, by farsz nie dostał się między skrajane brzegi.
Gotowe pierożki wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, odcedzać po ok. 2 minutach od wypłynięcia na wierzch pierożków.
SMACZNEGO

* Pierogi podawać z kwaśną śmietaną, okrasą lub podsmażane na złoto na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz