Biała zupa z kiszoną kapustą
Składniki:
żeberka wieprzowe
włoszczyzna
ziele angielskie
kilka ziaren goździków
kapusta kiszona
kwas z kiszonej kapusty pół szklanki (w zależności zasolenia kwasu)
śmietana 18% pół szklanki
sól i pieprz
woda
łyżka mąki
Wykonanie:
Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar (jak na rosół: zalewamy wodą), dodajemy przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy kwas z kiszonej kapusty i posiekaną kiszoną kapustę (2 łyżki) i dalej gotujemy.
Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze chwilę.
* Podajemy z makaronem, ziemniakami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pamiętam tą zupkę z młodości, bardzo dobra. Przypomniała mi Pani o niej, jutro będzie na obiad.
OdpowiedzUsuńJaka marchewa, jaka smakowita zupa, jaki piekny talerz i pewnie cudny smak, nic tylko zrobić. Tylko czy można ten wywar zrobić na kurczaku?
OdpowiedzUsuń