Nagus, czyli babka ziemniaczana
Składniki:
8 dużych ziemniaków
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
boczek wędzony
sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, ucieramy jak na placki ziemniaczane, cebulę i czosnek także ścieramy na tarce, łączymy z ziemniakami. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawiamy.
Boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni, wrzucamy do masy i dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Masę ziemniaczaną wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 1,5 h (do mocnego zrumienienia wierzchu).
SMACZNEGO
* Nagusa podajemy z warzywami, chrzanem lub kwaśną śmietaną.
* Nagusa można kroić w grube plastry i obsmażyć na patelni.
Etykiety:
Dodatki,
Na obiad,
Wielkanoc,
Wigilia i Boże Narodzenie,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam babkę ziemniaczaną, ja zawsze dodaje skwarki z wieprzowiny, boczek i kiełbasę.
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa, na pewno skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsuń