Lokma turecki deser
Składniki:
3 szklanki mąki
3 szklanki cukru
łyżeczka drożdży
2 łyżki masła
sok z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia
2,5 szklanki wody
ok. szklanki letniej wody
Wykonanie;
W łyżce cieplej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru.
Do miski wsypać mąkę, masło i szczyptę soli, dodać drożdże i szklankę letniej wody, zagnieść miękkie, prawie lejące ciasto (w razie potrzeby dolać wody), odstawić do wyrośnięcia.
Cukier wsypać do rondelka, wlać 2, 5 szklanki wody i sok z cytryny i gotować ok. 15 minut do powstania syropu.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Z ciasta za pomocą łyżki formować niewielkie kulki i wkładać na gorący olej, smażyć na złoty kolor.
Usmażone odsączać na ręczniku papierowym i nasączać wystudzonym syropem z cukru.
SMACZNEGO
Etykiety:
Ciasta i desery,
Dodatki,
Wigilia i Boże Narodzenie,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wow jako zagorzala fanka serialu napewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam te "pączki". I tu tak smakowicie wyglądają. A jakiej wielkości te kulki robić?
OdpowiedzUsuńJa robiłam kulki wielkości połowy małej mandarynki czy orzecha wloskiego :)
UsuńPyszne i idealne na karnawał, a do tego błyskawicznie się je robi. Na pewno skorzystam z twojego przepisu, bo zawsze robilam z jajkiem...
OdpowiedzUsuńUwielbiam serial wspaniale stulecie i turecką kuchnię... czekam na inne przepisy:)
OdpowiedzUsuń