Bułeczki drożdżowe Ślimaczki
Składniki: ok. 30 bułeczek
Na zaczyn:
100 g drożdży
12 łyżek mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Na ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 żółtka
200 g masła
1 szkl. cukru
1, 5 szklanki mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
Na nadzienie:
3 jabłka
pól słoiczka dżemu truskawkowego
6 suszonych śliwek
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
sok z cytryny
Na lukier:
sok z połowy cytryny
pół szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem, by te się rozpuściło. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, żółtka, przestudzone mleko z masłem i zaczyn drożdży oraz otarta skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, by podwoiło objętość.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy śliwki i rodzynki, przesypujemy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dżem i cukier i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm, na rozwałkowane ciasto kładziemy nadzienie (rozprowadzamy równomiernie po całym cieście) i zwijamy w rulon.
Kroimy na 2 cm plastry i układamy na pergaminie.
Pokrojone ślimaczki odstawiamy jeszcze na chwilę, by urosły, smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do zrumienienia.
Gotowe bułeczki pokrywamy cukrem pudrem wymieszanym z cytryną.
SMACZNEGO
Etykiety:
Ciasta i desery,
Dodatki,
Wigilia i Boże Narodzenie,
Wszystkie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Do popołudniowej herbatki pyszne:)
OdpowiedzUsuńLena, do herbaty i kakao mogę je jeść bez przerwy :P
UsuńUwielbiam te bułeczki, ale z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam, zawsze z cynamonem, muszę spróbować tego nadzienia. A wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńWarto więc spróbować :P
UsuńAle pięknie wyglądają... skradlas moje serce tym przepisem ��
OdpowiedzUsuńO i takiego przepisu właśnie szukam... wypróbuję zaraz
OdpowiedzUsuń