Sos idealnie nadaje się do mięs wieprzowych i drobiowych...
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
110g ketchupu
5 plasterków ananasa
pół szklanki soku z ananasa
3 łyżki cukru
szczypta chili
1 łyżka octu
sól i pieprz
Cukier wrzucamy do rondelka, czekamy aż zacznie się rozpuszczać, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i podsmażamy chwilę. Następnie wlewamy ketchup, ocet, sos z ananasów i gotujemy do uzyskania ciemniejszego koloru. Potem blendujemy na gładko.
Sos łączymy z mięsem oprószonym solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami, marynujemy minimum 1 godzinę i pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz