Gofry- chrupiące i puszyste


Składniki:
1 i 1/3 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3 łyżeczki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć miksując(gotową masę odstawić na 10 min, by ciasto odpoczęło), gofrownicę nagrzać, chochelką dokładnie rozprowadzać ciasto po całej powierzchni i piec ok. 3- 4 minut.

SMACZNEGO

* Podawać z owocami, cukrem, bitą śmietaną, syropem klonowym lub miodem.
* Gofry bez dodatku cukru możemy podać z usmażonym na patelni mięsem mielonym, kurczakiem z ananasem, warzywami itp.

3 komentarze:

  1. Faktycznie wychodzą idealnie, mogę tylko polecać

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione, zjedzone, przepyszne, podane z bitą śmietaną, na pewno jeszcze nie raz skorzystam.

    OdpowiedzUsuń