Nagus, czyli babka ziemniaczana


Składniki:
8 dużych ziemniaków
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
boczek wędzony
sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, ucieramy jak na placki ziemniaczane, cebulę i czosnek także ścieramy na tarce, łączymy z ziemniakami. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawiamy.
Boczek kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni, wrzucamy do masy i dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Masę ziemniaczaną wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 1,5 h (do mocnego zrumienienia wierzchu).
SMACZNEGO

* Nagusa podajemy z warzywami, chrzanem lub kwaśną śmietaną.
* Nagusa można kroić w grube plastry i obsmażyć na patelni.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam babkę ziemniaczaną, ja zawsze dodaje skwarki z wieprzowiny, boczek i kiełbasę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak mojego dzieciństwa, na pewno skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń