Sajgonki


Składniki:
10 placków papieru ryżowego
50 g makaronu chińskiego
4 grzybki mun lub kapelusze suszonych prawdziwków
marchewka
pietruszka
3 liście kapusty pekińskiej
200 g mięsa mielonego
sól, pieprz
chili
jajko

Wykonanie:
Grzybki namoczyć w wodzie przez 20 min, po tym czasie odcedzić i pokroić w cienkie paski.
Makaron zalać gorącą wodą, odcedzić po 3 minutach.
Mięso mielone usmażyć, dodać sól, pieprz i szczyptę chili, marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa, smażyć, aż warzywa zmiękną.
Mięso i warzywa przełożyć do miski, dodać poszatkowane liście kapusty, makaron, grzyby i jajko, doprawić i wymieszać.
Placki zanurzać pojedynczo w letniej wodzie, kłaść na deskę, poczekać, aż zmiękną i nakładać na każdy placek po łyżce stołowej farszu. Zawijać w rulon, zaczynając od zagięcia rogów.
Tak przygotowane sajgonki odstawić na ok. 1h (wtedy na papierze unikniemy pęcherzyków w trakcie smażenia).
Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto- brązowy kolor.

* Do sajgonek zamiast kapusty pekińskiej możemy dodać kapustę kiszoną, wypłukując ją uprzednio.
* Sajgonki podawać z sosem sojowym, keczupem lub innym ulubionym.

3 komentarze:

  1. Ale pięknie wyglądają, ja mam zawsze problem ze zwijaniem

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie można kupić makaron chiński?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, w każdym markiecie lub możesz użyć taki z zupek chińskich np. vifona lub amino, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń