Spaghetti Carbonara


Składniki:
500 g makaronu typu spaghetti
200 g boczku wędzonego
szklanka śmietany 18 %
2 żółtka
ząbek czosnku
1 cebula
100 ml wytrawnego wina lub bulionu warzywnego
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
bazylia

Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, cedzimy.
Boczek kroimy na małe kawałki, smażymy na patelni, aż się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy do boczku i dalej smażymy.
Na patelnię wylewamy wino lub bulion i dusimy ok. 3 min.
W miseczce mieszamy połowę śmietany z serem i żółtkami. Pozostałą śmietanę wylewamy na patelnię (zmniejszamy ogień) i ciągle mieszając, dodajemy wymieszaną śmietanę z serem i żółtkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zdejmujemy z ognia.
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy by całość się połączyła.
Bazylię siekamy i posypujemy spaghetti (już na talerzu).

* Makaron dodawany do sosu musi być jeszcze ciepły.

5 komentarzy:

  1. Idealne, wczoraj zrobiłem na obiad i każdy chciał dokładkę. Zerknąłem jeszcze na królika i chyba też zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzi idealnie- polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne☺ pierwszy raz robiłam i wszystkim smakowało polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie niezmiernie, że smakowało, pozdrawiam :)

      Usuń