Lokma turecki deser


Składniki:
3 szklanki mąki
3 szklanki cukru
łyżeczka drożdży
2 łyżki masła
sok z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia
2,5 szklanki wody
ok. szklanki letniej wody

Wykonanie;
W łyżce cieplej wody rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru.
Do miski wsypać mąkę, masło i szczyptę soli, dodać drożdże i szklankę letniej wody, zagnieść miękkie, prawie lejące ciasto (w razie potrzeby dolać wody), odstawić do wyrośnięcia.
Cukier wsypać do rondelka, wlać 2, 5 szklanki wody i sok z cytryny i gotować ok. 15 minut do powstania syropu.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Z ciasta za pomocą łyżki formować niewielkie kulki i wkładać na gorący olej, smażyć na złoty kolor.
Usmażone odsączać na ręczniku papierowym i nasączać wystudzonym syropem z cukru.
SMACZNEGO

5 komentarzy:

  1. Wow jako zagorzala fanka serialu napewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te "pączki". I tu tak smakowicie wyglądają. A jakiej wielkości te kulki robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam kulki wielkości połowy małej mandarynki czy orzecha wloskiego :)

      Usuń
  3. Pyszne i idealne na karnawał, a do tego błyskawicznie się je robi. Na pewno skorzystam z twojego przepisu, bo zawsze robilam z jajkiem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serial wspaniale stulecie i turecką kuchnię... czekam na inne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń