Zupa fasolowa


Składniki:
300 g fasoli
sól
200 g żeberek wieprzowych
włoszczyzna
2, 5 l wody
50 g cebuli
20 g mąki
1 ząbek czosnku
łyżka majeranku
2 łyżki papryki słodkiej

Wykonanie:
Fasolę opłukać, moczyć w zimnej wodzie kilkanaście godzin. Ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
Z włoszczyzny i żeberek ugotować wywar, przecedzić. dodać do fasoli razem z żeberkami i ugotowaną, pokrojoną w plasterki marchewką z wywaru. Dodać paprykę, majeranek i czosnek.
Cebulę posiekać, usmażyć na oleju na patelni, dodać mąkę i zrumienić. Tak przygotowana zasmażkę rozprowadzić zimną wodą, na jednolitą, rzadką masę i połączyć z zupą, zagotować. W razie potrzeby przyprawić do smaku.
* Do zupy można dodać podsmażoną na oleju kiełbasę i boczek.

2 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że wychodzi naprawdę smaczna, nawet mój mąż, który nie przepada za zupami poprosił o dokładkę. Ja dodałam jeszcze uprazonego wędzonego boczku

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą fasolówkę, pyszna, gęsta, rozgrzewa i zachęca do dokladki.

    OdpowiedzUsuń