Składniki:
- ciasto kruche:
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 100 g masła
- 6 jajek (rozdzielonych)
- 400 g cukru pudru
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej i 50 g rodzynków
- wanilia
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wyłożyć dno tortownicy i podpiec.
Ser zemleć, masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Starannie ucierać. Ubić pianę, dodać na masę serową, dodać bakalie, wanilię, kaszę mannę i szczyptę soli. Lekko wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 18 stopni piekarnika i piec 50- 60 minut. Po tym czasie wyjąć, schłodzić. Można udekorować płynną czekoladą i orzechami... smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz