Składniki:
- 250g masła
- 120g gorzkiej czekolady
- szklanka ciemnego kakao
- 2 niepełne szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru- niepełne
- szczypta soli
- szklanka śmietany 18%
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, dodać kakao, odstawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka wymieszać dokładnie z cukrem, aromatem, szczyptą soli.
Do jajek dodać przestudzoną masę czekoladową, połowę mąki, szklankę śmietany i resztę mąki.
Masę przelać do foremek (w środek możemy włożyć np. po jednej wiśni bez pestki lub malinie).
Piec w 180st. ok. 20 min (do tzw. suchego patyczka)... Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz