Składniki:
- 10 kawałków wieprzowiny (u mnie był schab)
- 10 małych kwaszonych ogórków
- 10 plasterków wędzonego boczku
- musztarda (w zależności jaką najbardziej lubimy, u mnie stołowa)
- 10 plastrów cebuli
- sól, pieprz
- 400 g pomidorów z puszki
- 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- mąka ok. 2 łyżek
- 2 ząbki czosnku
Wieprzowinę rozbić na cienkie placki, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem. Każdy kawałem posmarować musztardą. Na każdy placek kłaść plaster boczku, cebulę i ogórka, zwinąć, spiąć wykałaczką. Każdą roladkę podpiec na oleju, aż się mocno zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pomidorami i bulionem, doprawić do smaku. Piec ok. 50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. 15 minut przed końcem pieczenia piec bez przykrycia.
Doskonałe danie na niedzielny obiad, roladki można zrobić również z drobiu. Świetnie smakuje z piure ziemniaczanym (ugotowane, osolone ziemniaki wymieszane z roztopionym masłem i mlekiem z gałką muszkatołową i koperkiem). Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz