Składniki:
- na ciasto
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na masę
- 750 ml soku jabłkowego
- cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 1 kg jabłek
Dekoracja:
bita śmietana
Z mąki, cukru, margaryny, jajek i proszku zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno tortownicy i boki. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wrzucić do tortownicy.
Z soku zrobić budyń z cukrem waniliowym. Powstałym budyniem zalać jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160stopni piekarnika i piec 70 minut.
Po wyjęciu ciasta i wystudzeniu udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną i cynamonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz